Werking en gebruik van een infraroodcabine

De werking van een infraroodsauna is gebaseerd op infraroodwarmte die wordt opgewekt met elektrische stralen. Deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. Door de straling wordt een gelijkmatige en langdurige warmte verzekerd. Dit zorgt voor een goede bloedsomloop, en heeft bovendien een pijnverzachtend effect.

In een infraroodcabine wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet.

Hoe vaak je best een Infraroodcabine gebruikt en voor wat precies, hebben we in een overzicht gebundeld (ideale insteltijd- resultaat..)

In het algemeen gebruik je jouw infraroodcabine gedurende de eerste 4 weken best maximaal 3x per week. Vanaf de 5e week, mag je hem dagelijks gebruiken. Zo kan jouw lichaam wennen. In principe volstaan 2 à 3 sessies per week om volop te kunnen genieten van alle voordelen voor de gezondheid.

Voorbereiding en opwarming van een IR cabine

De juiste voorbereiding is het recept voor een goede sessie!

Probeer voor een sauna sessie steeds een glas water te drinken. Ook tijdens en na de sessie is drinken belangrijk om deshydratatie te vermijden.  Op de grond én de zitplaats leg je best een handdoek. Dit zorgt ervoor dat zweetdruppels en bacteriën niet in het hout trekken. Hoewel cederhout van nature bacterie- en schimmelwerend is, raden we het gebruik van een handdoek toch aan.

Het opwarmen van een infraroodsauna gaat veel sneller dan bij een traditionele finse sauna. Waar je bij een gewone sauna al snel een half uur tot 45 minuten kwijt bent, is deze tijd bij een infraroodcabine beperkt tot slechts 5 à 10 minuten. Deze tijd is afhankelijk van welke begin temperatuur je zelf wenst, uiteraard. Je zal dus niet lang moeten wachten. Laat je infraroodcabine voldoende opwarmen: enerzijds om hem op een aangename aanvangstemperatuur te krijgen en anderzijds omdat de stralers enkele minuten nodig hebben om op te starten. 

Gebruik van een infraroodcabine

Gebruik je infraroodcabine gedurende de eerste 4 weken maximaal 3 keer per week. Zo ga je langzaam opbouwen en kan je lichaam wennen aan de warmte. Vanaf de vijfde week kan je de sessies opdrijven tot dagelijks gebruik. Maar in principe volstaat 2 à 3 keer per week om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna. Het beste wat je kan doen is goed naar je lichaam luisteren, het ene lichaam kan al meer en vaker warmte aan dan het andere. Een IR cabine heeft een lagere omgevingstemperatuur. Daarom kan je het langer uithouden dan in een Finse Sauna.

Het is beter om elke dag 10 minuten comfortabel te genieten van je infraroodcabine dan één keer per week een uur lang. Je maakt er beter een gewoonte van die goed inwerkt op je lichaam. Soms wordt aangeraden om vooral rechtop in je infraroodcabine plaats te nemen om een gelijke en regelmatige verdeling van de warmte over je lichaam te garanderen. Tijdens zo’n sessie moet je je steeds comfortabel en ontspannen voelen. Is dit niet zo, dan kan je best de temperatuur verlagen of de deur open zetten.

Lees hier alles over hoelang je best in een infraroodcabine zit.

Reeds na 10 tot 15 minuten begin je stevig te zweten. Het is belangrijk dat je gaat luisteren naar je lichaam. We raden aan om sessies met temperaturen rond de 60°C te beperken. Ga dus niet elke dag in je infraroodsauna als je deze hoge temperaturen wél zou willen, aangezien dit kan zorgen voor uitputting van het lichaam. Kies je voor een lagere temperatuur om bijvoorbeeld spierpijn te verlichten, dan kan je wel dagelijks gebruik maken van je cabine. 

De vaakst gekozen temperatuur ligt tussen de 50 à 55°. Wil je meer resultaat voor je spieren en gewrichten? Blijf dan langer in je infraroodcabine in plaats van de temperatuur te verhogen.

Iemand die last heeft van spier-en gewrichtspijn zal eerder de minimumtemperatuur instellen tijdens het opwarmen en opteren voor een korte sessie van een 15-tal minuten. Een detox of relax moment vereist een hogere aanvangstemperatuur, waarbij je al snel naar de 45°C trekt. Als je na het sporten nog even wil nagenieten in je infrarood sauna, kies je voor een temperatuur tussenin, zo rond de 40 graden. 

Tijdens je sessie zal de temperatuur geleidelijk aan stijgen. Dit zal ongeveer graden per minuut zijn. Het is wel belangrijk opte merken dat de ingestelde temperatuur hoger moet zijn als de werkelijke temperatuur die wordt ervaren in de sauna. Zo zorg je ervoor dat de stralers optimaal presteren en de meeste stralingswarmte afgeven.  

Een vaak gegeven suggestie is ook dat je best de deur van je infraroodcabine laat openstaan tijdens een sessie. Zo voorkom je een te hoge temperatuur en krijg je toch nog de volledige stralingswarmte op je lichaam.

Wat te doen na het gebruik van de infraroodcabine?

Zet na het gebruik de infraroodsauna opnieuw uit en haal de handdoeken eruit. Om een goede verluchting na een sessie te garanderen, laat je best de deur na gebruik openstaan. Een koude douche pakken na je sessie is niet nodig zoals dat wel is bij een traditionele sauna. Gewoon even onder lauw water staan volstaat ruimschoots in tegenstelling tot een gewone sauna, waarbij ijskoud water wordt aangeraden.

Op het einde van de sessie veeg je je zweet af, sla je een handdoek of badjas om en laat je je lichaam even rusten tot je ‘uitgezweet’ bent. Neem hierna eventueel een lauwe of warme douche (beter geen koude douche, want dan kunnen je spieren verkrampen!).

Lees hier hoe je een IR cabine best kan onderhouden na een sessie.

Wil je graag een offerte voor en advies over een Infraroodsaune/cabine? Vul dan even het formulier hieronder in en we contacteren jou voor een vrijblijvende prijs en advies

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.

Uit welke andere onderdelen bestaat een infraroodcabine?

Een infraroodcabine, heeft naast stralers en de buitenafwerking, digitale bediening, ook nog enkele andere standaard zaken zoals:

  • Thermostaat: deze regelt namelijk de warmte binnen de infraroodcabine.
  • Timer: hiermee kan u bepalen hoelang de infraroodcabine stralingswarmte moet blijven afgeven. Dat kan gaan van 30 minuten tot meerdere uren
  • reset schakelaar: is eigenlijk ontworpen om in noodgevallen de stroom meteen te onderbreken en de cabine uit te schakelen.